Örök témánk: a NŐ

Minden, ami öltözködés, márkák, ruhák, modellek, mi áll jól és mi nem, valamint a telt idomok dìcsérete a másik oldalról: mit mondanak a férfiak..?

Friss topikok

Disney és a női testkép

2013.12.03. 10:04

szerző: Tigers

A Disney legújabb, ezúttal is kasszasikernek ígérkező remekműve, a Jégvarázs, (Frozen) nagyon nőiesre sikeredett. A sztori nem szenvedett sok módosulást a film alapjául szolgáló meséhez képest (Hans Christian Andersen A hókirálynő c. műve), a  fő -és mellékszereplő női alakok megjelenítése viszont hagyott kivetnivalót maga után. 

Nem a Frozen azonban az első eset, hogy a Disney igen messze jár a valóságtól mesehős-női ábrázolása tekintetében (és itt most ne a "boszorkányok-nincsenek-a-való-életben" témát feszegessük). Anna és Elsa, a Jégvarázs főszereplő testvérpárosának mindkét tagja olyan karcsúra sikeredett, hogy egy átlagos Barbie baba túlsúlyosnak érezhetné magát mellettük. Csukló-méretű derék, bő melltájék, semmi csípő, aránytalanul hosszú lábak, icipici lábfej és óriási szemek (a férfi szereplőkének kb. háromszorosa...).
Az üzenet ezúttal is a szokásos: ahhoz, hogy hős legyél (ha már lánynak születtél), szépnek, vonzónak is kell lenned, a standard pedig a gyakorlatilag személyiség nélküli, nagyszemű, természetellenesen nádszálkarcsú, "egykaptafa" női  - illetve leginkább kislány - szereplő. 

A Disney-nél azonban nem ez az első eset, hogy női főszereplőit így ábrázolja, vessünk csak egy pillantást néhány mesehősre: 

FlinstonxmassMár a kezdet kezdetén Frédi és Béni "súlyos és férfias", míg Irma és Vilma nőcis, vékonyka és a darázsnál is vékonyabb derékkal rendelkezett, nem beszélve a lábakról...

FrozenA Jégvarázs két főhőse

princess70Csingiling enyhén kihívó pózban

La-Sirenetta1A kis hableány szintén nem volt túlsúlyos, viszont előkelő mellbőséggel rendelkezett

thumb-principesse-disney-gifRövid áttekintő az egykaptafa mesehősnőkről. A bőrszín immár nem tabu, normális emberi testalkatot viszont egyelőre nem sikerült biztosítani a Disney hercegnőknek. Egyetlen kivétel talán Merida, a bátor volt, akinek viszont szerepéből adódóan volt szükség a robosztusabb (vagy inkább valóságos) testalkatra:

the-brave

Azért nézzétek meg nyugodtan a Jégvarázst, kislányoknak-kisfiúknak viszont nem árt majd elmagyarázni, hogy amit a mozivásznon látnak, csak mese. Jó szórakozást!

Címkék: Disney Frozen Disney mesehősök Disney Jégvarázs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekded.blog.hu/api/trackback/id/tr685672779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása